marți, 23 martie 2010

CRESTEREA CONTROLATA A PLANTELOR

Pergolele, boitele sau celelalte structuri pot reprezenta un suport eficient pentru multe plante, şi pot crea un punct focal deosebit chiar şi atunci când susţin o singură specie.

Folosirea unui suport

Plantele agăţătoare au nevoie de multă atenţie pentru a acoperi în întregime un suport. Pe măsură ce apar noii lăstari, legaţi-i lejer de suport şi ţineţi minte că toate plantele agăţătoare înfloresc mai abundent dacă tulpinile sunt crescute pe orizontală. în cazul trandafirilor urcători şi al celor arbustiformi, stimulaţi forma­rea de lăstari cu flori şi la baza plantei, conducând în spirală ramurile principale în jurul părţii verticale a suportului, atunci când lăstarii sunt încă tineri şi flexibili. Clematis montana şi glicinele (wistaria) reacţionează bine la acest tratament. Legaţi întotdeauna lăstarii lejer, cu sfoară fină, pentru a putea creşte în voie. Primăvara sau la sfârşitul verii îndepărtaţi lemnul uscat scurtând tulpina principală pentru a încuraja formarea de lăstari. Atunci când ramurile principale ajung până la vârful plantei, scurtaţi-le.

boltă de salcâm

• Plantaţi puieţi/butaşi de unul sau doi ani, la intervale de 2,4 m.

• Primăvara devreme, legaţi lăstarii noi şi zvelţi peste o boltă de metal.

• Pentru a încuraja apariţia mai multor lăstari, scurtaţi uşor tulpina principală.

• Când plantele intră în perioada lor de latenţă în fiecare an, scurtaţi ramu­rile laterale până la doi sau trei muguri de cadrul principal de tulpini, pentru a încuraja înflorirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu